042-15 14 70
Ring oss:
kontakta oss
Kontakta oss

Palleteringsrobot till kemisk industri

palleteringsrobot för småsäckar
Kompakt layout med många funktioner
robot för palletering och depalletering med robot
Kraftfull och snabb palleteringsrobot från Okura.
Specialkonstruerade utdragsvagnar för snabba byten av etikettrullar utan att bryta robotcellen.
ettikettering av småsäck
Etikettprinter med applikator som sätter dubbla klisterlappar på tre sidor av varje pall.
Helautomatisk sträckfilmsmaskin för pall med småsäck
KundKemisk industri

Palleteringsrobot till kemisk industri

Palleteringsrobot för småsäckar.

Kunden kom till oss med en önskan om att byta ut sin befintliga säckpalletering till en modern och flexibel palleteringsrobot med mycket hög fokus på produktsäkerhet och leveranssäkerhet.

Etikettering och märkning av de färdiga pallarna sköttes tidigare av operatörerna. Men det fanns en önskan om att integrera och expandera detta i palleteringen för att underlätta och automatisera.

För leveranssäkerheten och produktskyddet behövdes en uppgradering av deras end-of-line lösning och en modern sträckfilmsmaskin i kombination med bottenark och topparksläggning blev den bästa lösningen.

Lokalen där den nya anläggnignen skulle placeras hade en del begränsningar. En taköjd på tre meter och takstolar på mer eller mindre olämpliga ställen gjorde att layouten fick optimeras för att få plats.

Säckkonditionering innan hantering av palleteringsrobot.

I deras befintliga säckfyllningsmaskin produceras det säckar som vakuumsugs. Materialet samlar sig i botten av säcken som antar en päronform. Detta innebär en säck som är hård och med en form som är olämplig för palletering.

För att konditionera säckarna och förbereda dom för palletering implementerade vi en kombination av vår pneumatiska säckmangel som jämnar ut materialet i säcken och vår vibrerande säckpress som plattar till säcken. Mangelfunktionen är pneumatiskt dämpad samt steglöst justerbar och presspressen är mekaniskt upphängd i ett justerbart parallellogram. Justereringarna görs enkelt på en manuell ratt och gör så att man kan trimma in funktionen om man har batchvariationer med olika densiteter eller olika recept och säckstorlekar.

Rejektsystem och produktkvalite.

För att öka produktkvaliten implementerades ett system för säckrejekt. När läckagedetektorn vid utloppet på säckpressen ger utslag aktiveras rejektsystemet. På den direkt efterföljande transportören sitter en säck-pusher som föser säcken från transportören ner på en ränna. På rännan glider säcken ner på en pall för vidare rejekthantering. Rejektsystemet kan även implementeras tillsammas med checkvåg för att ytterligare öka produktkvaliten.

Märkning av pall och säck.

Kundens krav på märkning där varje säck och pall skulle märkas med både fasta etiketter och variabla etiketter med batchnummer och produktinformation innebar att vi integrerade fyra stycken etiketteringsmaskiner och applikatorer. Säckmärkningen sker in-line under transport av säcken fram till plockläget för roboten. I en ram monterad över en bandtransportör sitter etikettapplikatorn och när en fotocell reagerar på en säck trycks etiketten fast på säcken.

För pallmärkningen sitter tre stycken ettikettapplikatorer monterade vid ett vridbord. Detta gör att pallmärkningen kan göras på flera sidor av den färdiga pallen. Då ettikettutrustningen jobbar inne i robotcellen och det fanns en önskan om att man inte skulle behöva störa robotens arbete vid påfyllning av etikettrullar så sitter alla applikatorer monterade i utdragbara ramar. En utdragen applikator servas därefter utanför robotcellen.

Palleteringsrobot och robotverktyg.

Roboten är utrustad med ett verktyg som plockar och placerar tomma pallar i lastläge, vakuumsystem som placerar bottenark, mellanark och toppark på pall och säckar, samt ett säckverktyg som mycket skonsamt tar tag i säcken underifrån och håller fast säcken med pressplatta.

De konditionerade och formade säckarna hade inte fungerat bra med ett klassiskt gripverktyg.

För att placera säcken på pallen läggs dras verktygsfingrarna undan samtidigt som att säcken hålls kvar av en fast mothållsplatta. Slutresultatet är raka och välformade pallar.

Slutligen placeras topparket som i kombination med sträckfilmningen ger en damm och vätskeskyddad pall.

Sträckfilmsmaskin och end-of-line.

Sträckfilmaren lägger en plastfilm runt pallen. Filmningen går upp över topparket och ner under säckarna på pallen. För extra stadga i pallen inför transport så snurrar sträckfilmaren upp plastfilmen till ett snöre och utför ett moment som kallas ”roping”, eller repning. Därefter svetsas och klipps filmen med en impulssvets.

De färdiga pallarna transporteras därefter ut till kundens redolager för vidare hantering. Layouten ger även kunden möjlighet att köra pallar baklänges på rullbanorna in till sträckfilmaren för att emballeras. 

Slutresultatet är ett flexibelt system som producerar individmärkta säckar lagda på leveranssäkra pallar. Pallar märkta på två sidor med de symboler som krävs för att uppfylla lagkraven om transporter av farligt gods, batchnummer samt produkt.